Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Milieukeur: meerwaarde voor het milieu, duurzaamheid, de sector en het bedrijfsleven

Moyne Roberts is een van de grootste Europese fabrikanten van brandbeveiligingsapparatuur. Het Ierse bedrijf heeft een eigen merk, waar (mobiele) brandblussers, slanghaspels en branddekens onder vallen. De producten van Moyne Roberts worden wereldwijd verkocht. Het bedrijf biedt ook onderhoud van brandbeveiligingsapparatuur aan via servicebedrijven in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België. De draagbare brandblussers van Moyne Roberts zijn gecertificeerd met Milieukeur. Het bedrijf is gemotiveerd om de brandbeveiligingssector te verduurzamen. Brendan Morgan, Quality Assurance Manager bij Moyne Roberts, neemt ons mee in de duurzaamheidsambities van het bedrijf en de rol die Milieukeur daarin speelt.

Moyne Roberts

Maakt: Brandbeveiligingsapparatuur, zoals brandblussers, slanghaspels en branddekens
Gecertificeerde producten: Draagbare brandblussers
Contact: www.moyneroberts.com
Aan het woord: Brendan Morgan, Quality Assurance Manager

Aansluiten bij duurzaamheidsbeweging

Brendan legt uit dat er meerdere redenen zijn om producten met Milieukeur te certificeren: “Het is goed voor het milieu, het is goed voor duurzaamheid, het is goed voor de sector en het is goed voor het bedrijf. Er zijn voordelen voor iedereen.’’ Moyne Roberts is zich bewust van de beweging van bedrijven en landen richting duurzaamheid en die proberen het milieu te verbeteren. “Wij willen met de gehele sector bij deze beweging aansluiten. Ook vanwege verordeningen en richtlijnen opgesteld door de Europese Commissie dienen we die kant op te bewegen. Het is belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt en probeert het milieu te verbeteren.”

Voordelen voor openbare aanbestedingen

Brendan gaat nader in op het belang van Milieukeur voor de Nederlandse markt: “Milieukeur is een goede marketingtool voor producten. De belangrijkste afnemers van de draagbare brandblussers bevinden zich voornamelijk in Nederland. Het hebben van Milieukeur op onze producten is noodzakelijk om ze te kunnen verkopen.” Moyne Roberts verkoopt de producten met name aan overheidsinstellingen in Nederland die vragen om het keurmerk: “Overheidsinstanties nemen dit soort eisen op in hun aanbestedingen. Voor bepaalde aanbestedingsprocedures mogen bedrijven zonder producten met Milieukeur zich niet inschrijven. Zodanig helpt het hebben van Milieukeur ons bedrijf.” Brendan voegt eraan toe dat Milieukeur niet alleen relevant is voor de Nederlandse markt: “We zetten Milieukeur ook breder in op de Europese markt.”

Aanvraagproces: makkelijk genoeg, maar strenge eisen

Brendan legt uit dat het aanvraagproces van Milieukeur goed te doen is: “Het was een redelijk eenvoudig proces. Het testen van de producten was al eerder uitgevoerd om te voldoen aan Europese normen. Veel informatie was nodig, maar een aanzienlijk deel daarvan hadden we al in onze eigen bestanden staan. Deze informatie moest worden verzameld en aangeleverd. De grootste uitdaging van het certificeringsproces was het bij elkaar brengen van alle documentatie.” Een recente uitdaging is het voldoen aan de herziene eisen voor Milieukeur: “Door strengere eisen, zoals het verplichten van fluorvrij schuim, is het moeilijk om het juiste product en de juiste formule te vinden. Moyne Roberts werkt daar nog steeds aan en op dit moment zijn we de producten aan het testen.”

 

 

 

 

Toekomstige duurzaamheidsambities

Moyne Roberts heeft de ambitie om ook andere producten zoals de mobiele brandblussers met Milieukeur te certificeren in de toekomst: “We willen zo milieuvriendelijk mogelijk worden met onze producten zoveel als we kunnen. We willen onze duurzaamheid binnen het hele bedrijf verbeteren, zowel aan de dienst- als aan de productzijde. De belangrijkste apparatuur waar we naar kijken, zijn de draagbare en mobiele brandblussers. Vooral omdat mensen de effecten op het milieu en op zichzelf in hun dagelijkse leven ervaren, moeten we bijdragen aan een betere toekomst en maatschappelijke verandering.”

Ook interesse in certificering met Milieukeur? Kijk hier voor meer informatie.

 

Over SMK

SMK is een onafhankelijke stichting en werkt op zowel nationaal als internationaal niveau. De Stichting beheert en ontwikkelt het keurmerk Milieukeur. Er zijn Milieukeur certificatieschema’s voor productgroepen zoals betonproducten, brandblussers, de zorgsector, groene elektriciteit en autoreinigingsmiddelen.