Door de Milieuthermometer Zorginstellingen en Ziekenhuizen kan een ziekenhuis of zorginstelling haar duurzaamheidsprestatie en milieuzorg zichtbaar maken en aantoonbaar verbeteren. Die duurzame bedrijfsvoering is belangrijk voor zorginkopers, zorgverzekeraars, personeel, patiënten, bezoekers en anderen. Met het certificaat onderscheidt een instelling zich en kan deze voldoen aan de toenemende vraag naar duurzaamheid vanuit de markt.
De Milieuthermometer is herzien met ingang van 1 oktober 2018. De actualisatie van veel duurzaamheidsthema’s sluit aan bij de Green Deal Duurzame Zorg 2.0, die op 10 oktober a.s. is ondertekend en bij het Klimaatakkoord van Parijs. Belangrijke herzieningsonderwerpen waren o.a. CO2- reductie, circulaire bedrijfsvoering en medicijnresten uit afvalwater, inkoopbeleid, catering en voeding.
Duurzame bedrijfsvoering
Via de Milieuthermometer wordt een ziekenhuis of zorginstelling gecertificeerd op het niveau brons, zilver of goud. Het gouden niveau is gekoppeld aan het nationale keurmerk Milieukeur. Een instelling komt in aanmerking voor een certificaat van de Milieuthermometer als aan verplichte en optionele eisen is voldaan. Voor kleine zorglocaties (minder dan 30 bewoners) geldt een ‘verkort eisenpakket’ als er al veel centraal geregeld is bij een gecertificeerde hoofdlocatie. De eisen beslaan een breed scala aan onderwerpen waarop milieuwinst wordt behaald, onder meer:
Voor kleine locaties ligt de nadruk op energiemaatregelen.
Bevorderen milieucriteria in aanbestedingen voor: