Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Certificatieschema Milieukeur voor keukens verlengd

Gepubliceerd op: 19 december 2022

Het certificatieschema Milieukeur keukens is verlengd met vier jaar tot 31 december 2026. Om hergebruik en circulariteit te bevorderen zijn de eisen uitgebreid met een terugnamesysteem.

Bij de vorige herziening van de Milieukereisen is bij de eisen van EU Ecolabel voor meubelen aangesloten, maar dan toegespitst op keukens. Die EU Ecolabeleisen zijn onlangs verlengd tot 31 december 2026. Certificering met Milieukeur blijft mogelijk omdat in ons land Milieukeur voor keukens bekender is dan EU Ecolabel.  

De belangrijkste wijzigingen in de eisen zijn: 

  • een aanvulling voor een terugnamesysteem om hergebruik van afgedankte keukens en de circulaire verwerking van grondstoffen te stimuleren;
  • verlenging van de garantietermijn naar 10 jaar;
  • een langere leverbaarheid van reserve-onderdelen van 10 jaar;
  • de bestelmogelijkheid van nieuwe, vervangende keukenfronten voor de renovatie van een bestaande keuken;
  • een checklist en voorbeeldverklaringen als hulpmiddel voor leveranciers;
  • werkbladen zijn geen onderdeel meer van de eisen. 

Bekijk het volledige certificatieschema hier op de website.  

Onafhankelijk

SMK is een onafhankelijke organisatie waarin deskundigen uit (kringen van) producenten-, eindverbruikers-, en milieuorganisaties, detailhandel, wetenschappelijke instituten en overheid vertegenwoordigd zijn. Criteria worden opgesteld in gezamenlijk overleg, waardoor deze criteria een breed maatschappelijk draagvlak hebben. Een onafhankelijke certificatie-instelling controleert of aan de criteria wordt voldaan. 

Certificeren

Milieukeurproducenten die in aanmerking willen komen voor Milieukeur kunnen contact opnemen met de onafhankelijke certificatie-instellingen Kiwa of Keurmerkinstituut. Voor keukens kunt u zich richten tot: