Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Eneco en Milieukeur

Hoe het certificaat ons én onze klanten helpt duurzaamheidsclaims te bewijzen

Samen met klanten gaat Eneco voor klimaatneutraal in 2035. Vanwege deze reden heeft Eneco verschillende producten laten certificeren met Milieukeur. Want met Eneco HollandseZon®, Eneco HollandseWind®, Eneco HollandseWind® uit Rotterdam óf Groningen bieden we lokaal én landelijk 100% groene stroom aan, opgewekt in ons eigen land. Pepijn Aghina, Productmanager Eneco Zakelijk, neemt ons mee in de verduurzamingsstrategie van Eneco en hoe Milieukeur daarbinnen een rol speelt.

 

Eneco

Wie zijn ze: bieden lokaal én landelijk 100% groene stroom aan, opgewekt in ons eigen land
Gecertificeerde groene elektriciteit: HollandseZon®, Eneco HollandseWind® & Eneco HollandseWind®
Contact: www.eneco.nl
Aan het woord: Pepijn Aghina, Productmanager Eneco Zakelijk

Pepijn Aghina, Productmanager Eneco Zakelijk

 

Duurzame energie van iedereen

“Eneco is een internationaal energiebedrijf dat zich inzet voor het versnellen van de energietransitie. Vanuit onze missie ‘duurzame energie van iedereen’ helpen we consumenten en bedrijven met de transitie naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Eneco heeft de ambitie om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Dit geldt niet alleen voor onze eigen activiteiten, maar ook voor de energie die wij leveren aan alle klanten. We gaan daarbij sneller dan het wetenschappelijk onderbouwde pad, dat voorschrijft dat de aarde niet meer dan 1,5°C mag opwarmen. Dat doen we niet door te compenseren, maar door écht naar nul CO2-uitstoot te gaan.”

Milieukeur van belang voor duurzaam imago en aanbestedingen

“Het Milieukeurcertificaat garandeert onze klanten dat de stroom die zij afnemen 100% groene stroom uit Nederland is. Daarbij helpt het keurmerk onze klanten bij de interne en externe communicatie daarvan. Het keurmerk versterkt niet alleen het duurzame imago, maar levert ook aantoonbaar andere voordelen op. Zoals een hogere ranking op de CO2-prestatieladder (SKAO), wat voordeel kan opleveren bij de gunning van een aanbesteding. Een organisatie geeft daarbij aantoonbaar invulling aan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI), een eis die (potentiële) klanten steeds vaker stellen.”

Certificering: meer inzicht en concretere communicatie

“Eneco was natuurlijk al bezig met het verifieerbaar maken van onze duurzaamheidsclaims, met name voor groene stroom. SMK heeft ons daarin echt een stap verder gebracht, vanwege hun volledig onafhankelijke blik en objectieve certificatieschema. Wij moeten uiteraard zorgen dat het verbruik van stroom en afboekingen van Garanties van Oorsprong (GvO) [1] overeenkomen. Dit deden we al vóór certificering. Maar het proces op productniveau inzichtelijk maken en dit op een eenvoudige manier communiceren naar onze klanten, dat is waar SMK ons naar een volgend niveau heeft geholpen.”

Integraal onderdeel van duurzaamheidsstrategie

“Door onze 100% groene producten die we aan de zakelijke markt leveren te certificeren samen met SMK, proberen we de markt in het algemeen en onze klanten in het bijzonder bewust te maken van de duurzame keuze. Milieukeur is een integraal onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie en wij gebruiken de certificering dan ook uitvoerig in onze ‘Groen Geregeld’ communicatiepakketten. Voor veel van onze klanten is Milieukeur niet meer een additionele voorwaarde maar een basisvoorwaarde van zakendoen.”

Verifieerbaar bewijs voor duurzaamheidsclaims

“Elk jaar vindt er een audit plaats bij Eneco. Het jaarlijkse auditproces en de route daar naartoe zien we als een continu proces om onszelf en onze producten weer een stapje beter te maken. Milieukeur maakt het voor ons daarbij mogelijk om op een onafhankelijke manier vast te laten stellen dat de duurzaamheidsclaims die wij maken ook kloppen. Daarmee bieden wij aan onze klanten eenvoudig verifieerbaar bewijs dat zij groene stroom uit Nederland verbruiken zonder additionele administratie voor hen. Voor onze klanten is het ook een manier om te laten zien aan de maatschappij en hun klanten dat ze op de goede weg zijn naar een duurzame toekomst.”

Uitdaging ligt bij de initiële analyse

“Het behalen van het Milieukeurcertificaat lukt niet door enkel een vinkje te zetten. Er wordt echt samen gekeken naar continue verbetering van de producten op het gebied van duurzaamheid, inclusief de inspanningen en communicatie daaromheen. Eneco is een grote organisatie en daardoor kunnen soms ogenschijnlijk kleine aanpassingen best wel veel impact hebben. De grootste uitdaging zat hem dan ook vooral in de initiële analyse: om de gehele keten en de achterliggende processen in kaart te brengen. Daarna werd duidelijk aan welke knoppen we precies moesten draaien om de juiste cijfers op te leveren en welke teksten we moesten aanpassen.”

Samen werken naar een duurzame toekomst

Sinds 2015 leggen we onze duurzaamheidsdoelstellingen vast in ons One Planet plan. Wij zijn in continu gesprek met SMK, onze klanten en partners om te werken naar die doelstellingen. Samenwerken met een brede coalitie is voor ons essentieel om in 2035 klimaatneutraal te kunnen zijn, één van onze pijlers uit het One Planet plan. Een onafhankelijke stichting die blijft zoeken naar verbeteringen en onze inspanningen inzichtelijk maakt voor de gehele keten is voor ons hierbij een perfecte partner. Meer weten over Eneco en de One Planet doelstellingen? Bezoek onze website.

[1] Een GvO is een digitaal certificaat en het enige bewijs dat energie op een hernieuwbare manier is opgewekt. CertiQ is de instantie die dit certificaat verstrekt. Zie voor meer informatie de website van CertiQ.

Ook interesse in certificering met Milieuthermometer Zorg of Milieukeur? Kijk hier voor meer informatie.

 

Over SMK

SMK is een onafhankelijke stichting en werkt op zowel nationaal als internationaal niveau. De Stichting beheert en ontwikkelt het keurmerk Milieukeur. Er zijn Milieukeur certificatieschema’s voor productgroepen zoals betonproducten, brandblussers, de zorgsector, groene elektriciteit en autoreinigingsmiddelen.