Voorbeelden uit de praktijk

Eerste Nederlandse pruimen met Milieukeur

Teler Frederik Bunt mag zich de eerste Milieukeur gecertificeerde pruimenteler noemen. Van zijn zomeroogst zal 50 ton pruimen onder Milieukeur de wereld in gaan.

Frederik BuntHet fruitbedrijf van Frederik Bunt is opgericht door zijn opa, en bestaat sinds 1926 op de huidige plaats in Slijk-Ewijk. Buiten het seizoen werkt Frederik alleen, op hoogtijdagen tijdens de oogst - de pruimentijd is in juli en augustus - werkt hij met veertig tot vijftig oproepkrachten. De fruitteelt speelt zich af op verschillende terreinen: 6 hectare pruimen, 2 hectare peren, 2 hectare kruisbessen en nog een halve hectare met bramen, waarvan ongeveer de helft overdekte teelt is. “De laatste jaren hebben we ons meer toegelegd op de pruimenteelt”, vertelt Frederik. “Ik merkte namelijk dat je met peren niet meer ver komt: er is simpelweg te veel concurrentie. Daarom ging ik op zoek naar een markt waar nog kansen liggen, en dat is de pruimenmarkt. Die heeft nog goede mogelijkheden als je het professioneel aanpakt.”

Milieukeur voorwaarde
De keuze die Bunt maakte, heeft gevolgen voor zijn bedrijf voor de komende twaalf jaar, omdat de extra pruimenbomen natuurlijk eerst aangeplant en opgekweekt moeten worden. Ook een kersensorteermachine werd omgebouwd en geschikt gemaakt voor pruimen. “Verder zijn we in gesprek gegaan met Fruitmasters, de bekende coöperatieve fruitspecialist, die direct een goede match zag met partner Smeding Groenten en Fruit. Zij stelden als voorwaarde dat wij onze pruimen met Milieukeur zouden certificeren. De keuze daarvoor was al snel gemaakt, omdat wij niet meer ‘voor de veilingklok’ willen werken, maar willen weten aan wie wij leveren en daar een partnership mee aangaan. Smeding ziet ook de meerwaarde van Milieukeur, en dat vertaalt zich in een betere prijs voor onze producten.”

Certificatie viel mee
Het certificatieproces zelf viel Bunt erg mee. “We hadden al een Global Gap certificaat en zaten al dicht tegen Milieukeur aan. We hoefden dus niet heel veel extra te doen. Ik heb nestkastjes opgehangen en mijn middelenregistratie nog beter op orde gebracht. Want voor Milieukeur moet je van tevoren berekenen welke middelen je gaat gebruiken, wanneer en in welke hoeveelheden. En ik kwam erachter dat ik geen Pirimor meer mag gebruiken. Dat vind ik jammer, want als je er verstandig mee omgaat is het volgens mij een prima middel.
De audit voor het certificaat verliep ook heel goed. De mensen van SGS hadden duidelijk de juiste kennis en spraken onze taal. Dat vond ik erg prettig.”

Voorzichtige telers
Frederik Bunt heeft met de extra inspanningen voor Milieukeur geen enkele moeite. “Het klinkt misschien een beetje gek, maar je moet er ook een soort liefhebberij in hebben om met certificering bezig te zijn. Anders ga je het als een last zien en dat is niet de bedoeling. Met het Milieukeurcertificaat ben ik blij, al zal ik er voorlopig geen enorme promotiecampagne aan verbinden. Dat zou ik pas aandurven als alle producten uit mijn bedrijf gecertificeerd zijn. Anders vind ik het wat moeilijk uit te leggen dat ik wel Milieukeur voor onze pruimen heb, maar niet voor onze kruisbessen, bramen en peren. We blijven nu eenmaal voorzichtige telers: ik wil eerst eens een tijdje aanzien hoe het loopt met de Milieukeur pruimen. Daarna zien we wel of we verder gaan.”

Frederik Verbunt teelt verschillende pruimenrassen:

Smeding ziet ook de meerwaarde van Milieukeur, en dat vertaalt zich in een betere prijs voor onze producten.
Terug naar overzicht