Voorbeelden uit de praktijk

Forbo Marmoleum en Milieukeur… …creating better environments

Forbo Flooring Systems is wereldleider op de markt voor vloeren en toonaangevende leverancier van vloeren in Nederland. Forbo produceert onder andere linoleum. Onlangs ontving Forbo voor het linoleumproduct Marmoleum (en de merken Artoleum en Walton) opnieuw het Milieukeur certificaat.

Edo Rem, hoofd marketing bij ForboMaar wat is linoleum eigenlijk? Linoleum is een uniek product dat voor 97% uit natuurlijke grondstoffen bestaat. 67% Van de grondstoffen van Marmoleum is hernieuwbaar. Binnen 10 jaar kan de grondstof weer uit de natuur worden teruggewonnen. Edo Rem, hoofd marketing bij Forbo: “de eigenschappen van Marmoleum onderschrijven ons bedrijfsmotto ‘creating better environments’. Van de manier waarop we een product ontwerpen en grondstoffen inkopen tot de manier waarop we een product produceren en verzenden. Als er vandaag een nieuw vloertype zou moeten worden ontwikkeld op basis van duurzaamheidcriteria dan zou men zeker uitkomen op linoleum.”

LCA
Forbo streeft naar het leveren van duurzamere, geïntegreerde vloeroplossingen voor elk gebouw. Van slaapkamer tot directiekamer, en van de plaatselijke huisartsenpraktijk tot de winkel om de hoek. Om dat te bereiken maakt Forbo gebruik van een levenscyclusanalyse (LCA). Dit is een onafhankelijke methode voor het bepalen van de impact op het milieu. Het LCA-resultaat wordt van ‘de wieg’ tot aan de installatie berekend voor een geïnstalleerde vloerbedekking van 1 m2. Onder die berekening valt ook het energieverbruik van de Forbo kantoren en magazijnen.

Hergebruik snijafval
Om recycling te stimuleren introduceerde Forbo onlangs ook de mogelijkheid om linoleum stalen en snijafval te retourneren. Bij renovatie- of nieuwbouwprojecten wordt het afval van het leggen van linoleum normaal gesproken bij het normale bouwafval gegooid. Forbo kan het snijafval van Marmoleum, Artoleum en Walton tijdens de productie van nieuw linoleum hergebruiken.

Rem: “Milieukeur is al jaren een bevestiging van het duurzame karakter van Marmoleum. Het nieuwe certificaat is een belangrijke erkenning waarmee Forbo een groot onderscheid maakt in een markt waar de onduidelijkheid rond duurzaamheid alleen maar toeneemt”.

Marmoleum grondstoffen

  • VlasbloemLijnolie – hernieuwbaar. De belangrijkste grondstof van linoleum is lijnolie, dat wordt verkregen door het persen van vlaszaad. Als de olie oxideert, ontstaat een dikke sponsachtige massa. Dit vormt de basis van het linoleum.
  • Pijnhars– hernieuwbaar. De combinatie van het bindmiddel pijnhars en lijnolie maakt dat linoleum zowel sterk als flexibel is.
  • Houtmeel – hernieuwbaar. Voor het binden van de pigmenten wordt houtmeel uit verantwoord beheerde bossen gebruikt. Het houtmeel zorgt voor kleurechtheid en een glad oppervlak, waardoor de kleuren van linoleum helder blijven.
  • Kalksteen. Zeer fijngemalen kalksteen is onmisbaar als grondstof voor de specifieke dichtheid van linoleum.
  • Pigmenten. De linoleum kleuren worden vervaardigd door de toevoeging van ecologisch verantwoorde pigmenten. Aan deze pigmenten zijn geen zware metalen zoals lood en cadmium toegevoegd.
  • Jute - hernieuwbaar. Voor de rug van de linoleum vloerbedekkingen wordt jute gebruikt.
Milieukeur is al jaren een bevestiging van het duurzame karakter van Marmoleum
Terug naar overzicht