Voorbeelden uit de praktijk

Milieukeur appels en peren voor Cothense fruitteler

Fruitteler Toon Vernooij in het Utrechtse Cothen behaalde onlangs het Milieukeur certificaat voor zijn appels en peren. “De stap naar het Milieukeurmerk was een logische zet. Duurzaamheid wint in onze sector heel snel terrein”, aldus Vernooij.

Fruitteler Toon VernooijToon Vernooij beschikt over 17 hectare aan appelbomen en ruim 9 hectare aan perenbomen. Hij teelt diverse rassen appels (waaronder Elstar, Goudreinet, Junami en Fuji) en peren (onder meer Conference, Doyenne de Comice, Sweet Sensation en Gierser Wilderman). Zijn afnemers zijn vooral supermarkten en groenteboeren. De fruitteler heeft drie vaste medewerkers in dienst. Wanneer na de zomer de oogst moet worden binnengehaald, huurt hij tijdelijk extra krachten in.

Sinds afgelopen september zijn alle appels en peren die bij de firma Vernooij de deur uitgaan Milieukeurproof. Vernooij: “Steeds meer afnemers vragen om duurzaam geteelde appels en peren. Voor ons was de stap naar Milieukeur dus een logische zet. We hadden al internationale certificaten in huis van Tesco Nurture (Nature’s Choice) en van GlobalG.A.P., dus het Milieukeurtraject was voor ons relatief eenvoudig te doen. Het bewust omgaan met mens en milieu zit al een aantal jaren in ons systeem. Het gebruik van chemische middelen proberen we onder meer tot een minimum te beperken. In het kader van de bevordering van biodiversiteit hebben we ook meegedaan aan een proef van de Universiteit van Wageningen met biologische vijanden zoals oorwormen. Dat helpt plagen voorkomen. Sommige appelrassen zijn vatbaar voor bijvoorbeeld meeldauw, spint en schurft. Peren voor onder meer perenbladvlo.”

Biologische vijanden
Het inzetten van biologische vijanden tegen plagen doet Vernooij nog steeds. “Dat gaat doorgaans goed. Maar schimmels of infectieziekten zijn vaak hardnekkiger, en moeilijker aan te pakken. Dat is echt het meest complexe onderdeel van ons werk”, zegt hij. Op dit moment staat Milieukeur een kritisch, maar werkbaar aantal gewasbeschermingsmiddelen toe. Toon Vernooij is van mening dat dit niet verder moet worden beperkt: “We kunnen nu nog voldoende wisselen bij de inzet van middelen, zodat resistentie wordt voorkomen. Maar het is wel iets dat me bezighoudt. Ik vrees dat onze sector in de toekomst vaker te maken gaat krijgen met resistentie. We proberen het aantal bespuitingen daarom ook zo laag mogelijk te houden.”

Vernooij heeft – afgezien van de aanschaf van andere gewasbeschermingsmiddelen - niet veel hoeven veranderen aan zijn bedrijfsprocessen. Zijn bedrijf voldeed al aan de meeste eisen vanwege de andere certificaten. De Milieukeur audit heeft hij ervaren als “plezierig”. “Het verliep allemaal heel correct en netjes”, zegt hij. “Ik moest veel vragen beantwoorden, bijvoorbeeld over onze sloot die langs het perceel loopt, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Het is goed dat ze het allemaal zo serieus nemen. Dat doe ik ook.”

Steeds meer afnemers vragen om duurzaam geteelde appels en peren. Voor ons was de stap naar Milieukeur dus een logische zet.
Terug naar overzicht