Voorbeelden uit de praktijk

"Duurzaam werken is de beste manier van werken"

Een voorloper hoeft Boomkwekerij Tonsel uit Dronten niet per se te zijn. Maar dat duurzaamheid in onze markt steeds belangrijker wordt, daarvan zijn beide directeuren (én broer en zus) Carla en Marco van Barneveld zich terdege bewust. "Daarom was het logisch om op te gaan voor Milieukeur", zegt Marco van Barneveld. "En we weten zeker dat duurzaam werken de béste manier van werken is."

Van Barneveld had in eerste instantie wat scepsis om zich te laten certificeren. Eerder had Boomkwekerij Tonsel zich laten certificeren via MPS-Qualitree, maar de ervaring daarmee was niet positief. "Daar zijn we mee op de koffie gekomen", zegt hij. "Het voegde niets toe. Vandaar dat we toch wat terughoudend waren voor het certificatieproces voor Milieukeur Boomkwekerijproducten. De kosten gaan tenslotte altijd voor de baten uit."

Milieukeur
Na de plussen en minnen afgewogen te hebben, besloot hij dan toch op te gaan voor het Milieukeur-certificaat. "Duurzaamheid is een duidelijke trend", zegt Van Barneveld. "Toen de Nederlandse overheid in het kader van duurzaam inkopen de criteria voor de inkoop van boomkwekerijproducten formuleerde, hebben we definitief de beslissing genomen om op te gaan voor certificering. Het was dan ook teleurstellend toen in 2009 de eis in de criteria door de overheid werd gedegradeerd tot een wens, maar nu is het gelukkig weer een eis geworden." Een direct concurrentievoordeel verwacht Van Barneveld niet te halen met Milieukeur. "Als ik om me heen kijk zie ik dat collega's op dezelfde lijst met Milieukeur gecertificeerde bedrijven staan", vertelt hij. "Maar het blijft van waarde om het Milieukeur certificaat te hebben: het is een belangrijk middel om bijvoorbeeld aan gemeenten te kunnen leveren."

Investeren
Eenmaal bezig met certificatie merkte Van Barneveld dat hij in de bedrijfsvoering al voldeed aan de criteria van Milieukeur.
"We werken nu iets meer mechanisch, we hebben de processen onder de loep gehouden en in de registratie zit extra werk. Verder hebben we adviesbureau DLV in de arm genomen. Maar het merendeel van het werk zat in de omschrijving van de werkwijze."
Boomkwekerij Tonsel zal Milieukeur gebruiken in communicatie en in de documentatie naar mogelijke afnemers. "Binnenkort gaat onze nieuwe website in de lucht en daarop krijgt Milieukeur een prominente plek", zegt Van Barneveld. "We zijn benieuwd of de geïnvesteerde tijd en energie zich terug betaalt."

[Publicatie magazine SMK-Nieuws 61, maart 2010]
 

Terug naar overzicht