Voorbeelden uit de praktijk

Brandbestrijding zonder schadelijke gevolgen

Berki Brandbeveiliging bv ontwikkelde een duurzamer en milieuvriendelijk blusmiddel, geschikt voor praktisch alle voorkomende branden.

Ton de Haas, adjunct-directeur bij Berki BrandbeveiligingTon de Haas, adjunct-directer bij Berki Brandbeveiliging uit Wijchen, heeft hoge verwachtingen van het nieuwste blusmiddel BerkiCold. Het is een milieuvriendelijk product, dat geheel biologisch afbreekbaar is. “Een kleine revolutie op het gebied van brandbestrijding”, noemt De Haas het blusmiddel. “Het is duurzaam en ik durf de stelling aan dat het beter werkt dan de huidige concentraten. Het is dan ook prachtig dat we naast alle benodigde certificeringen ook het Milieukeurcertificaat hebben behaald voor dit blusmiddel.” Naast BerkiCold zal binnenkort ook het product EcoCold op de markt worden gebracht, in de vorm van draagbare blusmiddelen in uitvoeringen van 2, 3, 6 en 9 liter.

Geschikt voor bijna alle branden
BerkiCold is een schuimconcentraat en is te gebruiken in draagbare brandblussers, als toevoeging bij bluswater, maar ook geschikt als premix voor sprinklerinstallaties en geschikt voor grootschalige bos- en oliebranden. Het voldoet aan de NEN 1568-norm voor A, B, D, en F branden (respectievelijk branden van vaste stoffen, vloeibare stoffen, metalen en olie/vetten). “Het concentraat is dus geschikt voor huis-tuin-en-keukengebruik, maar ook bijvoorbeeld in de petrochemie en kan zelfs kerosine en ethanol blussen. Daarbij is het ook nog eens geheel vrij van fluor”, zegt De Haas.

Niet afdichten, maar verkoelen
Het ontwikkelingsverhaal van BerkiCold is bijzonder. “BerkiCold koelt de brandhaard af”, terwijl normaal schuimconcentraat afdichtend werkt”, zegt De Haas. “De oorsprong van ons product ligt bij de kernramp van Tsjernobyl (1986). Na de ramp is door biochemici onderzocht hoe straling uit bijvoorbeeld groenten gehaald kon worden: dat kan door de moleculen te isoleren. Ditzelfde proces van isoleren kan warmte wegnemen. In de Verenigde Staten is dit verder ontwikkeld voor brandblussystemen. Dit product, dat al jaren gebruikt wordt, hebben wij verbeterd: het is nu niet alleen geschikt voor branden van vloeibare stoffen, maar ook voor A, D en F branden.”

Internationale interesse
BerkiCold wordt uit voorzorg gespoten bij een incident met een tankwagen met brandbare vloeistof, om ontbranding van de vloeistof te voorkomenDe Belgische marine is inmiddels afnemer van BerkiCold, net als diverse nationale en industriële brandweercorpsen. De luchthaven Schiphol heeft interesse en test het product. En er is meer (Europese) interesse, bijvoorbeeld vanuit de Nederlandse Landmacht en uit Scandinavië. “We zijn nu druk bezig met grote testen om mogelijke afnemers te interesseren in het product. Zo komt er nog een grote proefopstelling op het circuit van Francorchamps en op Schiphol een test met een crashtender*”, zegt De Haas. Dat het product werkt, daarvan is De Haas overtuigd. “En het Milieukeur certificaat is daarbij van belangrijke toegevoegde waarde”, vervolgt hij. “Want het milieu is zeker bij de brandweer een belangrijk onderwerp.”

*Een crashtender is een speciaal type brandweervoertuig dat voornamelijk op luchthavens wordt ingezet bij de bestrijding van de gevolgen van ongevallen met vliegtuigen.

 

Het milieu is zeker bij de brandweer een belangrijk onderwerp
Terug naar overzicht