Voorbeelden uit de praktijk

“Zorgfunctie combineren met kwaliteitsproducten”

“Duurzaamheid, contact met de omgeving en bewust werken zit ons in de genen”. Aan het woord is Jeroen Rijpkema, locatie-directeur bij Kwekerij Osdorp.

Jeroen Rijpkema, locatie-directeur bij Kwekerij OsdorpOnlangs mocht hij het Milieukeur-certificaat in ontvangst nemen. Het is een bijzondere stadskwekerij, waar agrarische activiteit wordt gecombineerd met zorg. “Wij bieden een zinvolle dagbesteding aan dak- en thuislozen”, vervolgt Rijpkema. “Dat is vrijwillig, maar niet helemaal vrijblijvend. Want onze afnemers moeten natuurlijk goed bediend worden.”

Kwekerij Osdorp heeft een managementteam van twee man en zeven vaste medewerkers. Dagelijks wordt arbeidsvreugde geboden aan een groep van 45 tot 65 ‘cliënten’-medewerkers. Voor sommigen is het een opstapje naar een normale baan, voor andere cliënten een daginvulling. Kwekerij Osdorp kweekt op 5 hectare verschillende soorten groenten en fruit, zowel in de binnentuin als onder 3 hectare glas. “We kweken alles wat je in de Nederlandse volle grond kunt telen, met als specialisatie vruchtgroentes”, zegt Rijpkema. “Denk aan gele komkommers, Japanse Raapsteeltjes, roodlof, vijftien tomatenrassen in alle denkbare kleuren, groene knoflook, cavolo nero, paprika’s en aubergines.” Kwekerij Osdorp heeft een samenwerkingsverband met groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan, dat zaden levert en waarvoor de kwekerij marketing verzorgt en rassenproeven doet.

Kwaliteit met zorg
De zorgfunctie mag dan centraal staan, niet minder belangrijk is de productie. Kwekerij Osdorp levert onder andere aan groothandel Sligro, dat met MijnBoer een duurzaam merk heeft, maar ook aan LaPlace en aan de lokale Amsterdamse horeca, waaronder sterrenrestaurants. “Dan begrijp je dat het niet alleen gaat om een product waar een maatschappelijk verhaal bij hoort, maar ook om kwaliteit”, zegt Rijpkema. “Onze producten hebben die kwaliteit, het zijn echte streekproducten en met het Milieukeur maken we inzichtelijk dat we onze bedrijfsprocessen op orde hebben en bovenwettelijk kweken.”
De motivatie om op te gaan voor Milieukeur is dan ook tweeledig: het certificaat past bij de kwekerij en de afnemers vroegen erom. “Toen die vraag kwam was ik eigenlijk meteen enthousiast”, vervolgt Rijpkema. “Het inzichtelijk maken van je processen en procedures past bij hoe wij werken met onze doelgroep. Als hun taak duidelijk omschreven is, dan voelen ze zich prettig. Daarbij is het duurzame verhaal ons op het lijf geschreven.”

Certificatie: stap voor stap
Milieukeur was dan wel een logische stap, dat wil nog niet zeggen dat certificatie gemakkelijk was. “Je vraagt je af waar je moet beginnen”, zegt Rijpkema. “We hadden van SMK de certificatie-eisen gekregen, maar die waren voor ons lastig te doorgronden. We hadden geen voorbeeld hoe je certificatie aanpakt en bij de eerste audit hadden we eigenlijk nog niets gedaan. We zijn met de auditeur gaan zitten: in een gesprek van twee uur heeft hij ons goed op weg geholpen. We hebben mappen met tabbladen aangelegd en zo stap voor stap verder gewerkt. Maar het was lastig en tijdrovend, zo moet je een milieubeleidsplan opstellen en ik had geen idee hoe dat eruit moest zien.”

Rust en regelmaat
Nu certificatie rond is, ziet Rijpkema duidelijk de voordelen en heeft hij nog meer waardering gekregen voor het keurmerk. “Het heeft voor ons echt meerwaarde en onze klanten stellen certificering op prijs”, zegt hij. “We zien dat ook dat onze ‘cliënten’-medewerkers meegaan in het verhaal, bijvoorbeeld in het scheiden van het afval. De duidelijke en omschreven werkwijze van Milieukeur geeft hen rust en regelmaat.”
 

Milieukeur heeft voor ons echt meerwaarde en onze klanten stellen certificering op prijs
Terug naar overzicht