Voorbeelden uit de praktijk

Van Ruiten Food: “Onze klanten vragen om Milieukeur!”

Van Ruiten Food behaalde eind 2011 het Milieukeur certificaat varkensvlees voor be- en verwerkte producten van varkensvlees. Het Friese bedrijf is daarmee individueel gecertificeerd. De reden van certificering is volgens kwaliteitsmanager Mariëtte Steegstra eigenlijk heel eenvoudig: “Onze klanten en de markt vragen erom.”

Het familiebedrijf Van Ruiten Food bestaat sinds 1939, heeft ongeveer 25 medewerkers en is een internationale producent en handelsorganisatie in vlees en gemaksvleesproducten. Van Ruiten Food levert onder meer aan de foodservice, grossiers, supermarktorganisaties en voor verpakcentrales. Het vleesassortiment bestaat uit vlugklaar producten, reepjesvlees, gesliced vlees op maat en klantspecifiek, gemarineerd vlees, en verschillende soorten wokvlees.

ZELF CERTIFICEREN
“We waren al onderdeel van een Milieukeur gecertificeerde keten”, vertelt Steegstra. “En merkten dat er steeds meer klanten zijn die om Milieukeur gecertificeerd varkensvlees vragen. We wilden graag een individueel Milieukeur certificaat, zodat we ook zelf de keuze kunnen maken om in welke keten dan ook Milieukeur gecertificeerd varkensvlees in te kopen en te verwerken.”

VOLDOEN AAN WENS
Van Ruiten Food behaalde het Milieukeurcertificaat Varkensvlees voor het bewerken en verwerken. “Voor ons biedt dat een voordeel”, vervolgt Steegstra, “omdat bijvoorbeeld diverse supermarktorganisaties verbonden zijn aan diverse Milieukeur ketens. Zo kunnen wij voldoen aan de wens van onze klanten.”

KEUZEMAATREGELEN
M. Steegstra (kwaliteitsmanager Van Ruiten Food, rechts) samen met een schoonmaakmedewerker tijdens het schoonmaken met het nieuwe ecologische schoonmaakmiddel.Over het certificeringsproces vertelt Steegstra: “Omdat we al onderdeel waren van een keten, hoefden we op een aantal onderdelen onze bedrijfsuitvoering slechts aan te passen voor ons individuele certificaat. Het belangrijkste daarbij was dat we voldoende punten moesten behalen in de keuzemaatregelen. Als middelgroot verwerkingsbedrijf is dat best lastig. Een eigen waterzuivering als voorbeeld - een van de keuzemaatregelen - is voor ons op dit moment nog niet haalbaar. Groene stroom wilden we graag, maar we zitten nog middenin een bestaand contract met de energieleverancier. We hebben in goed overleg met SMK en SGS de punten aangescherpt waarmee we konden voldoen aan de gestelde eisen voor Milieukeur certificering, bijvoorbeeld het gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen.”

MEERWAARDE MILIEUKEUR
Voor de medewerkers bracht het behalen van het certificaat geen schokkende veranderingen met zich mee. “Natuurlijk weten onze medewerkers dat we de Milieukeur producten strikt gescheiden moeten houden van de gangbare producten. Maar verder waren er geen grote veranderingen.” Steegstra is overtuigd van de meerwaarde van Milieukeur en het afgelopen half jaar bewees dat. “Steeds meer klanten vragen om onderscheiding en een meerwaarde in het varkensvlees en we zien dat Milieukeur een steeds belangrijkere positie aan het innemen is als betrouwbaar keurmerk voor duurzamere producten in de agro/food sector.

We zien dat Milieukeur een steeds belangrijkere positie aan het innemen is als betrouwbaar keurmerk voor duurzamere producten in de agro/food sector
Terug naar overzicht