Voorbeelden uit de praktijk

"De teelt zo veel mogelijk verduurzamen"

Dat duurzaamheid een belangrijke rol gaat spelen, daarvan was Wim Vullings, mede-eigenaar van boomkwekerij Kuppens in Sint-Oedenrode, al lang overtuigd. Het was voor hem dan ook ‘logisch' om op te gaan voor Milieukeur. "Het gaat me dan vooral om de teelt van ons aanbod van laan-, sier-, en naaldbomen. Die willen we zo duurzaam mogelijk produceren."Met een achttal Brabantse kwekers uit de buurt werd een aantal jaar geleden een pilot-groep ingesteld die certificering ging onderzoeken. "Al vrij snel zijn we daar weer uitgestapt", zegt Vullings. "De nadruk lag me te veel op de marketing en het eigen bedrijf en te weinig op het verduurzamen van de teelt. Een jaar of drie geleden ben ik weer ingestapt. De bedrijven in deze groep hadden inmiddels het Milieukeur certificaat behaald en ik hoorde dat het goed werkbaar was. Dus ben ik ook opgegaan voor het verwerven van Milieukeur. Nu verkopen we alweer twee seizoenen Milieukeur gecertificeerde bomen."

Bestrijdingsmiddelen
De belangrijkste reden om onder Milieukeur te werken is voor Boomkwekerij Kuppens het spuiten met bestrijdingsmiddelen zo ver mogelijk terug te dringen. "Daar zijn we al jaren mee aan het stoeien, ook vanuit financieel oogpunt", zegt Vullings. "We hadden al grasbanen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te beperken. Om Milieukeur te halen hebben we behoorlijk geïnvesteerd in extra grasbanen. Per hectare kost dat al snel 500 à 600 euro. Nu is dat een investering die zich terugverdient", aldus Vullings. "We kunnen flink bezuinigen op dure bestrijdingsmiddelen. Daar komen dan wel weer andere kosten voor in de plaats: de grasbanen vragen meer arbeid en de tractor rijdt natuurlijk ook niet op lucht."

Duurzaam inkopen
Het behalen en behouden van het Milieukeur kost de nodige tijd. "Vergaderen, registreren, de keuring, daar ben ik toch een week in het jaar mee bezig", zegt Vullings. De vraag van de overheid naar de Milieukeur producten van Kuppens is echter nog niet echt toegenomen sinds hij het certificaat heeft. "Dat valt nog wat tegen", zegt hij, "maar ik hoop dat dat in 2010 gaat komen."

[Publicatie magazine SMK-Nieuws 61, maart 2010]
 

Terug naar overzicht