Voorbeelden uit de praktijk

“Geen geitenwollen sokken”

Johan Overbeek leidt al een aantal jaren het bedrijf in zware vormbomen, laan- en leibomen. Zijn bedrijf in Oirschot is momenteel druk in de weer met het invoeren van Milieukeur.

"In dat kader", vertelt Overbeek, "heb ik me onlangs als lid aangesloten bij de BMB, de Brabantse Milieukeur Boomkwekers. Samen sta je immers sterker, en je bent dan samen met mensen die duurzaam willen kweken. Ik draag geen geiten wollen sokken, maar ik houd wel van het concept 'verbeter de wereld, begin bij jezelf'. Voor mij betekent telen onder Milieukeur een extra inspanning, omdat je beperkt wordt in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Breed werkende middelen mogen niet meer, en de middelen die wél mogen kennen een beperking in hoeveelheid. Daarom zijn we nu bezig met het aanleggen van een mechanisch systeem om onkruid te verwijderen, in de vorm van een zwenkarm. Die kan tussen de bomen schoffelen in banen. Daarnaast kiezen we ervoor om schimmelbestrijding met natuurlijke middelen te doen en de omgeving zodanig in te richten dat natuurlijke vijanden van schadelijke insecten en bomenziekten alle kans krijgen om hun werk te doen. Ook gebruiken we al tien jaar geen kunstmest maar stalmest, waarbij de aanwezige stikstof veel langzamer vrijkomt."

Meer afzet
Overbeek hoopt met het Milieukeurcertificaat ook meer afzet op de overheidsmarkt te bereiken: "De overheid is immers bezig met een duurzaam inkoopbeleid. Veel kwekers spelen daar nu op in. Ik hoop wel dat de overheid inderdaad duurzaamheid laat prevaleren boven kostprijs, want een duurzame boom is iets duurder.”

[Publicatie uit magazine SMK-Nieuws 56, september 2008]
 

Terug naar overzicht