Voorbeelden uit de praktijk

Royal Stone: “Onze afnemers vragen om een duurzaam product”

Met de productie van zo’n 350 keukenwerkbladen per week is Royal Stone één van de grotere Nederlandse spelers op dit gebied. Onlangs ontving het bedrijf uit ’s-Heerenberg het Milieukeurcertificaat voor de lijn Kwartztop Keukenwerkbladen.

“Zover ik weet zijn we daarmee de eerste in onze branche’, zegt directeur Herman Brans trots. ‘Ik denk dan ook dat we hiermee een onderscheidend product in huis hebben: degelijk en milieuvriendelijk tegelijk.”

Royal Stone fabriceert keukenwerkbladen die toegepast worden in zowel koop- als huurwoningen. Via de detailhandel levert Royal Stone werkbladen aan consumenten en via de grote Nederlandse keukenfabrikanten levert Royal Stone bladen aan verhuurders van woningen. Bij Royal Stone werken zo’n zeventig mensen en het bedrijf is vooral gespecialiseerd in de productie van steenachtige keukenwerkbladen. Kwartztop is een kwartscomposiet keukenwerkblad dat speciaal voor het huursegment werd ontwikkeld.

Duurzaamheid aantoonbaar maken
“Het Milieukeurcertificaat past precies in onze opvatting over de Kwartztop keukenwerkbladen”, vertelt Brans. “Verhuurders willen graag een stevig werkblad. Een blad dat tegen een stootje kan. Je kunt je namelijk voorstellen dat een huurder wat minder voorzichtig met het interieur omgaat in vergelijking met een woningbezitter. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk thema in deze sector: We merken dat woningbouwverenigingen steeds meer vragen om verantwoord geproduceerd materiaal. Met het Milieukeurcertificaat tonen we aan dat we ook daadwerkelijk een duurzamer product leveren.”

Het proces tot certificering duurde ongeveer een jaar. “We hebben eerst naar de mogelijkheden en de moeilijkheden gekeken”, zegt Brans. “Uit dat kleine onderzoek kwamen twee speerpunten naar voren. Zo hadden we een kwarts composiet nodig dat vrij is van zware metalen en moesten daarvoor de juiste leverancier vinden. Om de diverse onderdelen van het keukenwerkblad te monteren was het juiste lijmsysteem nodig, zonder organische oplosmiddelen. Die lijmformule hebben we zelf ontwikkeld en daar is uiteindelijk de meeste energie en moeite in gaan zitten.

Ook in het productieproces hebben we veranderingen aangebracht; door het aangepaste lijmsysteem moeten we nu een andere volgorde in de assemblage hanteren.”

Huurwoningmarkt
Brans heeft voor dit keukenwerkblad hoge verwachtingen in de huurwoningenmarkt. In de praktijk merkt Brans al dat woningcorporaties informeren naar de Kwartztop Keukenwerkbladen. “Uiteraard gaan we naar buiten treden met het Milieukeurcertificaat”, vervolgt hij. “Dat doen we door rechtstreekse communicatie met de corporaties en we gaan bijvoorbeeld adverteren in het blad van de brancheorganisatie Aedes.”

[Publicatie magazine SMK-Nieuws 66, september 2011]
 

Terug naar overzicht