Voorbeelden uit de praktijk

Zorginstellingen in Amsterdam starten als eerste met Milieuthermometer

 

Vandaag, maandag 7 november, hebben een aantal partners in Amsterdam het convenant De Zorg voor Duurzaamheid ondertekend met als doel samen de milieuprestaties van de zorginstellingen te verbeteren. Dit gebeurt door invoering van een milieukeurmerk: de Milieuthermometer Zorg. Het milieukeurmerk schrijft concrete maatregelen bij zorginstellingen (verpleeg- en verzorgingshuizen, opvangcentra, klinieken e.d.) voor. Amsterdam is de eerste stad in Nederland waar dit gebeurt en wil hiermee een belangrijke bijdrage leveren om een van de duurzaamste steden van Europa te zijn en blijven.

Voorbeelden van concrete maatregelen zijn: duurzaam inkopen (zorgorganisaties kopen producten in met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal), maken energiebesparingplannen, een milieuvriendelijk wagenpark en het bevorderen van woon- werkverkeer op fiets of openbaar vervoer en het bevorderen van biologisch voedsel en het terugdringen van etensresten.

Met het invoeren van deze milieumaatregelen, per november 2011, besparen de zorginstellingen gas, elektriciteit, water en afval. Voor de in totaal 100 locaties die meedoen betekent dat:

  • een vermindering van circa 5000 ton CO2- uitstoot door minder elektriciteit- en gasverbruik;
  • een vermindering van 400.000 kg afval voor verbranding;
  • een besparing van 10.000 m2 water ten opzichte van wat de organisaties nu verbruiken.

Het convenant De Zorg voor Duurzaamheid is ondertekend door de volgende partijen: Amsta, Cordaan, HVO Querido, SMK (Stichting Milieukeur), Milieuplatform Zorgsector Agentschap NL, de portefeuillehouders van de Amsterdamse stadsdelen en de wethouder Zorg van de gemeente Amsterdam. De dienst Milieu en Bouwtoezicht is de motor achter de samenwerking.

Afhankelijk van het niveau van milieumaatregelen, die na drie jaar zijn genomen, krijgen de instellingen een bronzen, zilveren of gouden Milieuthermometer (red.: het gouden niveau is gelijk aan Milieukeur).

Het gehele pakket maatregelen is te vinden op: http://www.milieuplatform.nl/milieuthermometer.

Agentschap NL, een uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid, werkt het rijksbeleid uit om de komende jaren het landelijke tempo van energiebesparing op te voeren van 1% naar 2% per jaar. De zorgorganisaties die participeren in het convenant zullen hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

Voor meer informatie:
Marja Hof, Dienst Milieu en Bouwtoezicht, gemeente Amsterdam, 020 254 3656
Marleen Nieuwenhuis, Bestuursvoorlichting, 020 552 2042

Terug naar overzicht