Voorbeelden uit de praktijk

Lageschaar: 1.000.000 vaste planten per jaar milieuvriendelijk geteeld

 

“Innovatie komt uit beperkingen”

Vaste planten kwekerij Lageschaar uit Aalten werd afgelopen najaar als eerste vaste planten kweker voor haar producten Milieukeur gecertificeerd. Het koste tijd om milieubewust met onze bedrijfsprocessen om te gaan. Maar ook met een zeer beperkte inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen is het mogelijk goede planten te kweken doordat er steeds meer alternatieven beschikbaar komen. Voor iedere beperking komt er wel een nieuwe uitvinding. Het is mooi om die ontwikkeling te zien”, aldus eigenaar Laurens Lageschaar.

Toen Lageschaar vanuit zijn vaste klanten uit de gemeentesector de vraag kreeg of hij planten met Milieukeur kon leveren, besloot hij op te gaan voor het certificaat. Die vraag had te maken met de criteria voor duurzaam inkopen van groenvoorzieningen die de overheid in 2009 vaststelde. “Naast een aantal vaste klanten, vroeg ook een aantal potentiële klanten om Milieukeurcertificering”, legt Lageschaar uit. “Dit maakte het voor mij interessant. Milieubewust kweken deden we eigenlijk al, dat zit bij ons in de genen. We gaan daar steeds een stap verder in en daarmee blijft het vak uitdagend en boeiend.”

Beplantingssystemen
Lageschaar kweekt op vier hectare zo’n 1.200 verschillende soorten vaste planten voor de professionele sector. Daarnaast heeft het bedrijf een drietal duurzame, fleurige en onderhoudsarme beplantingsconcepten voor openbaar groen ontwikkeld. Volgens Lageschaar hebben deze systemen zich inmiddels ruimschoots in de praktijk bewezen. “Op deze manier kunnen we bij overheden en gemeenten wat kleur in het overheidsgroen aanbrengen zonder dat het qua onderhoud duurder is dan de bestaande beplanting”, vertelt hij. “Er is een beperkt assortiment aan planten voor deze systemen geschikt. Daar zijn jaren van ontwikkeling aan vooraf gegaan.”

Gerecyclede potten
In de kassen van Lageschaar wordt duurzaam gewerkt en zo min mogelijk met chemische gewasbeschermingsmiddelen gespoten. “Op het veld van de moederplanten werken we met mechanische onkruidbestrijding en in plaats van (kunst)mest brengen we compost aan. Daarnaast hebben we afgelopen jaar 400.000 van onze potten gerecycled en hergebruikt.” Volgend jaar wil Lageschaar meer met compostthee of effectieve microorganismen (EM) gaan werken. Compostthee bestaat uit water, voedingsmiddelen en micro-organismen. Het wordt gebruikt op het gewas om de ontwikkeling van gunstige micro-organismen te bevorderen. “Ik hoop dat we dan helemaal niet meer hoeven te spuiten. Het scheelt ons werk en het zorgt voor een betere groei voor de plant”, zegt hij. Onlangs heeft Lageschaar een proefje met EM gedaan op geraniums. “We hebben maar twee keer fungiciden toegepast en daarna EM en de planten zien er gezond uit. Door regelmatig nieuwe middelen uit te testen, kijken we naar het effect op de plant. Aan de hand daarvan beslissen we in hoeverre het voor ons geschikt is.”

Floriade
Volgens Lageschaar zijn de klanten erg positief: “We hebben afgelopen september negen studiedagen voor onze klanten gehouden om te laten zien hoe wij werken. Daarop werd positief gereageerd en we hebben er sindsdien een aantal nieuwe opdrachtgevers bij gekregen.” Om nog meer in het oog van potentiële klanten te springen, doet Lageschaar in 2012 mee aan de Floriade. “De publiciteit rondom dit evenement is erg belangrijk voor ons. We hopen dat we anderen met onze manier van werken enthousiast kunnen maken. We mogen een duurzame tuin van 500 m2 volgens een van onze eigen beplantingssystemen op het terrein aanleggen. De Milieukeurcertificering van onze vaste planten krijgt daarbij natuurlijk ook aandacht. De tuin noemen we de ‘The Easy Prairie Garden’, omdat er bijna geen onderhoud nodig is.” Volgens Lageschaar past dat geheel in deze tijd. “Mensen willen wel een fraaie fleurige tuin, maar hebben er eigenlijk geen tijd voor. Deze oplossing is dan ideaal”, besluit hij.

[Publicatie magazine SMK-Nieuws 65, april 2011]

Terug naar overzicht