Voorbeelden uit de praktijk

Gemeente schijndel: Duurzame bomen en planten voor 4.160 hectare gemeentegrond

“Duurzame beplanting toont minder uitval”

Ellen ProséeGemeente Schijndel koopt sinds drie jaar bijna al het plantmateriaal duurzaam in. Veertig procent van deze inkopen heeft het EKO-keurmerk en 58 procent is Milieukeur gecertificeerd: een totaal van maar liefst 98 procent duurzaam inkopen. “Onze ambtenaren vinden duurzaamheid enorm belangrijk”, zegt Ellen Prosée, werk/projectvoorbereider inkoop groen bij gemeente Schijndel. “We moeten met zijn allen deze aardbol nog vele jaren leefbaar zien te houden. Onze kinderen en alles wat daarna komt, willen ook nog genieten van wat onze wereld te bieden heeft. Voor ons is dat de grootste motivatie om duurzaam in te kopen.”

Volgens Prosée was het bij de start lastig om duurzame kwekers te vinden: “Drie jaar geleden waren er net zoveel biologische kwekers als er nu zijn, maar van kwekers die volgens de criteria van Milieukeur werken, was er maar een enkele te vinden. Gelukkig komt er nu wel steeds meer aanbod omdat de vraag naar Milieukeurgecertificeerde producten groter wordt.” Nadat Prosée voldoende bedrijven had gevonden, ging ze zelf langs bij alle kwekers. “De opdracht gaat naar degene die voor de beste prijs het meest duurzame materiaal kan leveren.”

Bloembollen
De gemeente kan nog niet voor de volle honderd procent duurzaam inkopen. Plantmateriaal en bloembollen worden bij verschillende leveranciers ingekocht. Prosée vind het jammer dat de bollen nog niet duurzaam worden geteeld. “Eén van onze bloembollenkwekers heeft het MPS-label, helaas is dat voor ons nog niet duurzaam genoeg”, zegt Prosée. Vanwege te weinig marktbelangstelling is Milieukeur Bloembollen een geïnactiveerd certificatieschema. Vanaf 2015 is het de bedoeling dat de gemeente honderd procent duurzaam gaat inkopen. “Ik hoop dat er voor die tijd nog een bollenkweker bereid is de aantallen bollen die wij vragen duurzaam te leveren. Want zoals de zaken er nu voor staan, kunnen wij dan geen bloembollen met een duurzaamheidcertificaat inkopen. En dat zou toch jammer zijn.”

Minder uitval
Duurzaam groen inkopen kost volgens Prosée een investering in tijd en geld, maar levert uiteindelijk ook veel op. “Het duurzame plantmateriaal is van goede kwaliteit. We hebben gemerkt dat deze planten minder uitval tonen, en dat betaalt zich weer terug”, legt ze uit. “Daarnaast levert het een beter milieu op, omdat dit minder wordt belast bij de teelt. Die positieve milieueffecten zie je nu nog niet direct terug, maar we verwachten die op termijn zéker waar te kunnen nemen.” Gemeente Schijndel wil graag dat andere gemeenten dit goede voorbeeld ook volgen. “We worden regelmatig gevraagd om workshop te geven aan omringende gemeenten en laten daarin zien hoe wij het aanpakken en wat het oplevert. Zo presenteren we ons echt als een duurzame gemeente.”

[Publicatie magazine SMK-Nieuws 65, april 2011]


 

Terug naar overzicht