Voorbeelden uit de praktijk

Eerste certificaten Milieukeur Bloembollen uitgereikt: “De markt is nu aan zet.”

Van links naar rechts: Simon Pennings, Rudolph Uittenbogaard, Dijkgraaf Gerard Doornbos, Jan Vink en Stefanie de Kool van SMK.Dijkgraaf Gerard Doornbos van het Hoogheemraadschap van Rijnland reikte vanmorgen in Noordwijkerhout de eerste certificaten Milieukeur Bloembollen uit aan de telers Simon Pennings, Rudolph Uittenbogaard en Jan Vink.

Rijnland, Greenpeace Nederland, de KAVB (Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur) en SMK (Stichting Milieukeur) onderstreepten het belang van verduurzaming van de bloembollenteelt en dat er nu aantoonbaar duurzamere bloembollen verkrijgbaar zijn. “De markt is nu aan zet”, aldus de vier partijen. “De eerste telers hebben geïnvesteerd in een duurzamere teelt en zij verwachten dat de markt (zoals overheden en tuincentra) daadwerkelijk de duurzamere Milieukeur bloembollen gaan inkopen.”

André Hoogendijk van KAVBAndré Hoogendijk van de KAVB constateert een toenemende interesse voor Milieukeur certificering bij zijn achterban en verwacht dat in 2017 meer telers Milieukeur bloembollen aanbieden. “Onze ambitie is dat uiteindelijk 10% van het areaal Milieukeur is gecertificeerd. En dat lijkt mij zéker haalbaar”, aldus André. “De huidige drie Milieukeur telers vertegenwoordigen nu 1% (230 hectare) van het Nederlandse areaal, en kunnen meer dan 500 cultivars leveren van krokussen, irissen, narcissen en tulpen. Dit areaal is nu al 10 keer méér dan ‘biologisch’ in 15 jaar heeft gerealiseerd!”

Het keurmerk Milieukeur voor bloembollen voldoet aan ‘Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Groenvoorzieningen’, zoals gepubliceerd door Pianoo. Met Milieukeur hebben overheden nu een ruime keus bij het inkopen van duurzame bloembollen. Voor de retail (zoals tuincentra) is Milieukeur de borging voor een duurzamer assortiment.


Meer info

Terug naar overzicht