Voorbeelden uit de praktijk

"Milieukeur past het beste bij ons"

Fruitboomkwekerij De Batterijen uit het Gelderse Ochten is Milieukeur gecertificeerd. De boomkwekerij heeft een groot assortiment vrucht- en laanbomen en de producten worden ook verkocht in het eigen tuincentrum. “We waren er ons al langer van bewust dat we richting duurzaamheid wilden”, zegt directeur Floor Peters. “Na wat wikken en wegen zijn we voor Milieukeur gegaan.”

Hoewel het idee om op te gaan voor certificatie al een paar jaar bestond, werkt De Batterijen nu sinds een jaar onder Milieukeur. “In de bedrijfsvoering hebben we niet zo heel veel hoeven veranderen”, zegt Peters. “Behalve in de registratie, die moeten we nu nog beter bijhouden.”

Milieukeur
Floor Peters was een beetje huiverig om op te gaan voor certificatie. “Een jaar of acht geleden hebben we QualiTree doorgevoerd”, zegt Peters. “Maar ik moet zeggen: daarmee is onze ervaring niet echt positief. Bedrijfsmatig zien we er weinig meerwaarde in. Het is dan ook een beetje doodgebloed.” Daarna heeft Peters een tijdje rondgekeken en stond certificatie op een laag pitje. “Toen ontstond het idee om met het Eko-keurmerk aan de slag te gaan. Maar dat bleek al snel onhaalbaar. Onze bomenrassen kunnen niet volledig zonder bestrijdingsmiddelen. Toen keken we naar een keurmerk dat dichtbij of wellicht nog beter was dan het EKO-keurmerk. Dat bleek Milieukeur te zijn. We gebruiken nu nog wel bestrijdingsmiddelen, maar we beperken het tot een minimum.”

Duurzaam produceren
Een uitdaging”, noemt Peters het werken onder Milieukeur. “Duurzaam produceren is voor ons in de eerste plaats leuk en er komt vooral een stuk idealisme bij kijken. Het is mooi om te zien dat de werkwijze wordt gedragen door het personeel, dat staat er helemaal achter. Het duurzaam werken sijpelt bij ons nu door. Zo gebruiken we bestrijdingsmiddelen alleen als het niet anders kan en dan op het meest gunstigste tijdstip. Op die manier heb je veel minder middel nodig.” Peters merkt dat de overheid steeds meer duurzaam inkoopt. “Het is niet per se meer zo dat de goedkoopste aanbieder de opdracht krijgt”, zegt hij. “Er wordt steeds meer gekeken of een bedrijf duurzaam werkt. Hoewel we het Milieukeurcertificaat vooral uit idealistische overwegingen gehaald hebben, hoop ik dat we nu een streepje voor hebben.”

[Publicatie magazine SMK-Nieuws 61, maart 2010]

Terug naar overzicht