Voorbeelden uit de praktijk

“Milieukeur dwingt tot nadenken over bedrijfsvoering”

Betuwe nogal wars van certificatie. “In de loop der jaren zijn er heel wat certificaten voorbijgekomen”, zegt vestigingsleider Walter van der Wal. “Maar voor ons was er geen één waar we warm voor liepen.” Met het Milieukeur Boomkwekerijproducten kwam daar verandering in. Sinds dit najaar zijn de boomkwekerijproducten van Flora Nova gecertificeerd met Milieukeur.

Walter van der Wal“Toen ik afgelopen winter het Milieukeur tegenkwam, was ik eigenlijk meteen overtuigd van de toegevoegde waarde”, zegt van der Wal. “Ik zag dat het werken onder Milieukeur zich direct terugbetaalt, omdat je wordt gedwongen om na te denken over alles wat je doet. Het resulteert in een goede bedrijfsvoering omdat je let op het gebruik van bestrijdingsmiddelen, brandstoffen, smeermiddelen, afval en meststoffen. In feite besparen we door het werken onder Milieukeur.”

Aangepast sortiment
Het certificatieproces viel alles mee. “Toen in de rustige sneeuwperiode het idee ontstond om voor Milieukeur op te gaan, bleek dat we al heel snel in aanmerking konden komen voor het keurmerk”, zegt Van der Wal. “We hebben het met opzet richting najaar verzet, zodat we alles rustig konden invoeren.” In de bedrijfsvoering is het een en ander aangepast. “Het blijkt dat sommige teelten niet te verenigen zijn met Milieukeur vanwege de benodigde hoeveelheid gewasbescherming. Daarom hebben we ons sortiment iets aangepast”, legt Van der Wal uit. “Het gaat om een klein percentage, niet meer dan één procent. Lavendel en de Vinca kweken we bijvoorbeeld niet meer. Voor de Lauriersoorten hebben we een milieuvriendelijker alternatief gevonden. We gebruiken vanaf dit seizoen een andere cultivar, een kloon van de soort die we teelden.”

Verwachtingen
Een betere prijs voor het product, dat zit er volgens Van der Wal niet in. “We hebben niet de illusie dat onze afnemers bereid zijn een hogere prijs te betalen vanwege het keurmerk”, zegt hij. “Onze insteek is anders. We zijn voor het Milieukeur gegaan omdat het iets toevoegt aan onze bedrijfsvoering, omdat we meer en beter inzicht krijgen in de kosten die we maken als het gaat om bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen.” Van der Wal voegt daaraan toe dat het Milieukeur wellicht kan helpen bij overheidsaanbestedingen. “Die letten wel degelijk op duurzaamheid. We hebben de hoop dat we met het keurmerk een streepje voor hebben.” Flora Nova gaat het behalen van Milieukeur zeker naar buiten brengen. “Wij zijn trots op het certificaat en we zullen onze klanten op de hoogte brengen. De manier waarop, dat weten we nog niet precies. We hebben het certificaat nog maar net binnen. Maar we gaan er aandacht aan besteden.” 

  • Flora Nova is in de jaren ’60 begonnen en bestaat dus zo’n vijftig jaar. Lange tijd is het een gemengd bedrijf geweest, tot het werd opgesplitst in twee bv’s. In januari 2009 zijn aandelen verkocht aan de Krinkels groep, met tien vestigingen over het land en een hoofdkantoor in het West-Brabantse Wouw. Deze hele groep behaalde in 2010 het Certificaat Toepassers glyfosaat van de Barometer Duurzaam Terreinbeheer. Flora Nova werkt zelfstandig. Door de overname heeft het hoveniersbedrijf, dat landelijk werkt, een betere bereikbaarheid. De handelskwekerij telt vier à vijf hectare grond en kent containerteelt en teelt in volle grond (ongeveer fifty-fifty). Flora Nova heeft een zeer gevarieerd sortiment heesters en een beperkt sortiment bomen, vaste planten en coniferen. Een brede basis van dit pakket wordt bovendien op het eigen productiebedrijf gekweekt. Het gehele sortiment dat gevoerd wordt, is jaarrond leverbaar.
Meteen overtuigd van de toegevoegde waarde van Milieukeur
Terug naar overzicht