Voorbeelden uit de praktijk

Brabants tuinbouwbedrijf Compliment haalt Milieukeur

Directrice Jolanda Nooijen en kwaliteitsmananger Peer Schraven van Compliment BVHet Brabantse tuinbouwbedrijf Compliment BV beschikt over maar liefst 400 hectares aan tuinbouwgrond. Het bedrijf behaalde in 2014 al het Milieukeur certificaat voor de teelt van bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, radicchio en ijsbergsla. Dit jaar wil het bedrijf ook de teelt van tuinbonen en venkel laten certificeren.“Als ik al die kroppen sla of bloemkolen op onze percelen zie staan, krijg ik steeds weer een goed gevoel”, zegt Peer Schraven, kwaliteitsmanager bij Compliment.

“We zijn trots op onze mooie producten, tegelijkertijd beseffen we goed dat we onze met passie geteelde gewassen in de toekomst alleen kunnen blijven produceren als we volgens duurzamere methodes werken.” Compliment springt al jaren zeer zuinig om met gewasbeschermingsmiddelen, het bedrijf zet volautomatische schoffelmachines in voor het verwijderen van onkruid (in plaats van te spuiten) en werkt eveneens met vruchtwisseling op de percelen. Zo worden ziektes voorkomen en wordt de biodiversiteit in stand gehouden.

Bemestingprocedé onder de loep
Het tuinbouwbedrijf behaalde 12 jaar geleden al het GLOBALG.A.P. certificaat. “Toch vroegen steeds meer afnemers ons of we ook het Milieukeur certificaat wilden behalen”, zegt Schraven. “Omdat we vanuit aanvullende eisen van supermarkten al volgens strengere normen dan die van GLOBALG.A.P. teelden, konden en wilden we daar graag aan voldoen. Vanuit dat niveau zijn we verder gaan bouwen. De eisen voor de inzet van gewasbeschermingsmiddelen zijn voor Milieukeur bijvoorbeeld strenger dan die van GLOBALG.A.P. Ook hebben we ons bemestingsprocedé nog eens goed onder de loep genomen. In plaats van standaard bij te mesten, kijken we nu veel specifieker naar welk perceel wat nodig heeft. Dat voorkomt overbodige bemesting.” Het registreren van alle processen voor Milieukeur is een behoorlijke administratieve klus, vindt Schraven. “Maar als dat eenmaal is gebeurd, is het een kwestie van bijhouden. Ik trek er nu elke week ongeveer twee uur voor uit. Dat is prima te doen.”

Telen in de volle grond
Compliment is gevestigd in het Brabantse plaatsje Zeeland. Het bedrijf bestaat dertien jaar. Alle gewassen worden in de volle grond geteeld. Compliment heeft twintig medewerkers in dienst, tijdens het oogstseizoen wordt dit aantal aangevuld tot zo’n honderd arbeidskrachten. Compliment is hoofdleverancier van diverse supermarkten. Daarnaast gaat een deel van de oogst naar het buitenland.

Tuinbonen en venkel
Het bedrijf teelt voornamelijk bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, radicchio en ijsbergsla. “We verbouwen ook tuinbonen en venkel in kleinere hoeveelheden”, zegt Schraven. “Voor die groenten willen we in 2015 ook het Milieukeur certificaat behalen, want duurzamer werken houdt natuurlijk nooit op. Je onderzoekt altijd weer hoe je een stapje verder kunt gaan.” Vaak lukt dat, maar soms is dat lastiger, erkent Schraven. “Zo is het deels schrappen van gewasbeschermingsmiddelen voor de meeste telers onwerkbaar, maar natuurlijk kun je je wel toeleggen op een heel zorgvuldige controle voordat je gewasbeschermingsmiddelen inzet. Dat doen we dus ook. Tegelijkertijd voorzien we teeltranden om onze percelen van bloemmengsels, deze trekken natuurlijke vijanden aan voor diverse plagen. Ook dat voorkomt dat we noodgedwongen moeten spuiten. Met 400 hectare tuinbouwgrond levert dat al met al flinke milieuwinst op”, aldus de kwaliteitsmanager.

Flinke milieuwinst
Terug naar overzicht