Voorbeelden uit de praktijk

Rondeel eieren op grote hoogte

Een aantal maanden geleden verzocht KLM haar cateraar met een uniek, duurzaam en lokaal geproduceerd broodje te komen en die vond dat in - onder andere – het Rondeel. Onder het motto ‘wat je van dichtbij haalt is lekker’, betrekt KLM haar ingrediënten van lokale Nederlandse boeren. Peter Koelewijn van Rondeel is er uiteraard mee in zijn nopjes dat er voor Rondeel ei, maar ook Rondeel kippenvlees gekozen is.

Leghen wordt vleeskip
“Wij hebben het streven om maximaal nut te halen uit ons product en dat houdt bijvoorbeeld in dat we hebben nagedacht over wat we zouden kunnen doen met onze tweede keus eieren. Daar hebben we zeer onlangs een speciale Rondeel mayonaise van ontwikkeld. Maar in datzelfde streven naar meerwaarde merkten we dat we meer aandacht moesten schenken aan onze aanpak van de kip zelf wanneer die aan het einde van haar leven is. Ook waren wij geschrokken van berichten over Europese diepvrieskippen die in Afrika tegen dumpprijzen werden verkocht. Dat bericht heeft op ons indruk gemaakt, zeker omdat wij niet precies wisten wat er met het vlees van onze leghennen gebeurde, nadat zij geslacht werden. Samen met een ketenpartner hebben wij een methode ontwikkeld om de leghen aan het eind van haar leven aangepaste voeding te geven, waardoor de vleeskwaliteit toeneemt. Op die manier kun je de leghennen uitstekend geschikt maken voor de veeleisende, Nederlandse consument. Ook dat is een voorbeeld van creatief denken waardoor je je product beter benut.”

Uniek product
Juist toen Rondeel een betere bestemming had gerealiseerd voor de kippen na de slacht, klopte Qizini bij hen aan met een verzoek. “Qizini is een van onze partners en tevens een leverancier van KLM”, legt Koelewijn uit. “Zij lieten ons weten op zoek te zijn naar een uniek product.”

Combinatie met Milieukeur
Het is sinds afgelopen zomer een feit: ook in de lucht kun je genieten van een duurzamere keuze. Rondeel eieren zijn namelijk niet alleen gecertificeerd met drie sterren van het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming, maar ook met Milieukeur. “Destijds hebben wij heel bewust gekozen voor zowel Dierenbescherming als Milieukeur”, vertelt Koelewijn. “De kracht zit ‘m namelijk in de combinatie: het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming staat voor diervriendelijkheid, Milieukeur voor een duurzamere productiemethode, inclusief zaken als energieverbruik, reductie van uitstoot, en regels voor voer en mest en diervriendelijkheid.”

Populairder
Over de afzet van Rondeel heeft Koelewijn niets te klagen. “Het Rondeel concept wordt steeds populairder en, heel eerlijk gezegd, zou ik best een paar nieuwe Rondeel kippenhouders erbij willen. Tegelijkertijd zeg ik ook eerlijk dat het niet voor iedereen is. Je moet aan veel eisen voldoen en je moet niet willen gaan voor een maximale winst. Waar je wel voor moet gaan is maximale benutting van je product en kwaliteit. Dat, in combinatie met aandacht voor diervriendelijkheid en milieu, levert uiteindelijk de meeste continuïteit op, en dus een gezond bedrijf.”

  • Wil je met eigen ogen zien hoe het eraan toegaat in een Rondeel kippenhouderij? Je kunt het Rondeel elke dag van 09.30 uur tot zonsondergang bezoeken. Hiervoor hoef je geen afspraak te maken en ook geen entree te betalen. Zie www.rondeeleieren.nl 
Het Rondeel concept wordt steeds populairder en, heel eerlijk gezegd, zou ik best een paar nieuwe Rondeel kippenhouders erbij willen
Terug naar overzicht