Voorbeelden uit de praktijk

Diamant Groep: 1.000.000 Milieukeur gekweekte heesters

De Diamant-groep is een leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wie groene vingers heeft, werkt bij Groen Xtra, een onderdeel van de Diamant-groep. Hieronder valt ook de kwekerij, die zich bevindt op het abdijcomplex van Koningshoeven in Berkel-Enschot. Hier worden vooral bodembedekkende heesters voor de particuliere en gemeentelijke markt gekweekt. Daarnaast worden de medewerkers ingehuurd om de groenvoorziening rond abdij en brouwerij te onderhouden. De locatie Koningshoeven en partner Amarant hebben een eigen stekbedrijf, maar knippen ook stekken bij andere kwekerijen. Het wegsteken op locatie behoort ook tot de mogelijkheden, waarna de stekken in de kas worden gezet zodat er een nieuw plantje uitgroeit.

Onlangs mocht de Diamant-groep uit Tilburg het milieukeurcertificaat voor Boomkwekerijproducten in ontvangst nemen. "Ik ben er trots op dat we met onze kwekerij een bijdrage aan een beter milieu kunnen leveren door onder andere selectiever om te gaan met bestrijdingsmiddelen", vertelt een milieubewuste Sjef Verhoeven, projectleider bij de Diamant-groep Groen Xtra.

Bestrijdingsmiddelen
"Onze grootste afnemer heeft ook een Milieukeurcertificaat, waardoor wij enthousiast zijn geworden om dit keurmerk te behalen", zegt Verhoeven. "Zij leveren onze heesters vooral aan gemeenten. Je ziet dat gemeenten steeds meer om Milieukeurgecertificeerde producten vragen, dus het is mooi als je die kan leveren." De kwekerij heeft behoorlijk wat in de bedrijfsvoering moeten veranderen om het certificaat te behalen. Vooral op het gebied van bestrijdingsmiddelen kon het nog een stuk milieuvriendelijker. "Onze bestrijdingsmiddelenkar bestond uit misschien wel 150 verschillende middelen. Er kwam steeds meer bij. Voor de certificatie hebben we dit aantal fors terug moeten brengen. Gelukkig kregen we goede begeleiding en advies vanuit SMK. Daarnaast spuiten we nu niet meer dan strikt noodzakelijk", voegt Verhoeven toe. Compost-thee "Wel was ik bang dat we met minder bestrijdingsmiddelen niet meer optimaal zouden kunnen kweken", aldus Verhoeven. "Omdat ik me afvroeg of we met de toegestane middelen wel konden werken, heb ik eerst bij een ander gekeken hoe zij daar mee om gingen. Het bleek dat je met minder spuiten en de toegestane middelen voor Milieukeur prima planten kon kweken." Doordat de kwekerij zich nu intensiever bezig houdt met het milieu, kijkt Verhoeven naar de mogelijkheden van het gebruik van compost-thee. Compostthee bestaat uit water, voedingsmiddelen en micro-organismen. Deze micro-organismen verhinderen de ontwikkeling van schadelijke organismen. Verhoeven: "Normaal pak je voor ziektebestrijding al snel de spuit. Als de compostthee echt werkt, hoeven we weer minder te spuiten om onze planten gezond te
houden."

Monniken
Bijzonder is dat de kwekerij zich op het terrein van een abdijcomplex bevindt waar monniken wonen. Volgens Verhoeven droeg de manier van werken van deze monniken ook een steentje bij aan de wil om milieuvriendelijker met de kwekerij te werk te gaan. "De monniken zijn erg milieubewust. Wij verzorgen de groenvoorziening rond de abdij en de brouwerij, dus moeten we tijdens die werkzaamheden ook rekening met het milieu houden." In de brouwerij wordt het biologische trappistenbier ‘Puur' ontwikkeld, waarmee de monniken vorig jaar een MVO-award wonnen. Daarnaast zijn zij onlangs gestart met het aanplanten van 1,3 hectare bos op de landbouwgrond bij het klooster om de CO2 uitstoot van de brouwerij te verminderen.

  • De Diamant-groep detacheert haar medewerkers ook bij externe werkgevers. Daardoor wordt de afstand tussen de medewerker en de arbeidsmarkt zoveel mogelijk overbrugd. "Het komt steeds vaker voor dat we met de mensen buiten onze eigen muren gaan werken. Ze leren eerst bij ons de kneepjes van het vak en daarna kunnen we onze mensen ook bij andere boomkwekers inzetten", aldus Verhoeven. Op deze manier zetten ruim 3.000 medewerkers met behulp van de Diamantgroep hun talenten al werkend in en krijgen zij een kans om mee te doen in de maatschappij.

 [Publicatie magazine SMK-Nieuws 65, april 2011]
 

Terug naar overzicht