Voorbeelden uit de praktijk

Gouden certificaat voor Natuurlijk Bloemen

In april 2011 ging bloemenwinkel Natuurlijk Bloemen direct op voor het gouden niveau van de Barometer Duurzame Bloemist. Een logische stap , aangezien deze bloemenwinkel al van begin af aan duurzaam inkoopt. Met het behaalde certificaat kunnen ze dit ook aan anderen bewijzen.

“We hebben gemerkt dat veel van onze afnemers maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan. Daarnaast komt er steeds meer vraag naar het ‘duurzaam’ aankleden van beurzen met bloem- en plantmateriaal. Wij kopen al geruime tijd duurzaam in en nu kunnen we dit ook communiceren naar de klant”, vertelt trotse eigenaar Robert van Luijpen. Robert en zijn vrouw Daniëla runnen al 13 jaar hun eigen bloemenwinkel. “Van nature zijn wij al bezig met duurzaamheid en kopen daarom natuurlijke producten in. Vandaar ook onze naam Natuurlijk Bloemen”, legt Robert uit. “Wij willen ons onderscheiden van de doorsnee bloemenwinkel. De duurzame bloemen zijn vaak groter, mooier en van een hoge kwaliteit, waardoor we bloemstukken kunnen maken die je niet overal kunt kopen”, voegt Daniëla toe.

Certificatieschema
In de bedrijfsvoering hoefde voor het behalen van het certificaat niet veel te worden veranderd. Er werd al voldaan aan het vastgestelde inkooppercentage van duurzame bloemen met een EKO, Milieukeur of MPS-A keurmerk, dit moest alleen nog geregistreerd worden. Verder wordt voor een duurzame bedrijfsvoering in het pand gebruik gemaakt van spaarlampen en groene stroom. “Het kostte veel tijd en energie om alles te registreren, maar moeilijk was het niet. Het certificatieschema is erg overzichtelijk en duidelijk, wat het proces wel vergemakkelijkte. Naast onze inkoop voldeed onze bedrijfsvoering al aan veel punten in het certificatieschema. Daardoor konden we direct op voor goud”, vertelt Daniëla.

Communiceren
Robert en Daniëla zijn druk bezig om het behalen van het certificaat te communiceren. “Voor ons is het van belang om bedrijven met oog voor duurzaamheid te stimuleren bij ons te kopen. Vooral in de regio Rotterdam zouden we graag aansluiting vinden bij organisaties met een duurzame bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld gemeentelijke instellingen: wij leveren boeketten bij jubilarissen, nieuwkomers en verjaardagen. Helaas wordt nog niet al het bloemwerk bij ons ingekocht. Vanaf 2010 moeten alle gemeentelijke instellingen duurzaam inkopen, dus ze hebben nu wel een goede reden om daarvoor bij ons te komen”, legt Robert uit. Daniëla heeft de HBO-opleiding Vormgeving en Communicatie gedaan, dus zij verzorgt de communicatie. “We sturen een persbericht uit en ik wil op basis daarvan ook direct richting gemeentelijke instellingen communiceren. Daarnaast willen we boven de lichtbakken aan de gevel een extra tekst hangen met betrekking tot ons duurzaam ondernemen. Ook hebben Robert en ik een profiel aangemaakt op LinkedIn. Daar proberen we ons te profileren bij bedrijven en groepen die maatschappelijk verantwoord ondernemen”, aldus Daniëla.

Maatschappelijk verantwoord
Over de werkwijze van SMK zijn Robert en Daniëla erg te spreken. “Ze zijn precies, eerlijk en recht door zee, dat waardeer ik wel”, aldus Robert. De ondernemers hebben het als erg prettig ervaren dat er bij vragen snel actie werd ondernomen en dat ze voldoende tijd hebben gekregen om alles rond te krijgen voor certificatie. Robert en Daniëla raden andere ondernemers graag aan hen in dit voorbeeld volgen. Robert: “Begin er direct aan, niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving. Als iedereen zijn steentje bijdraagt aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen, gaat de hele wereld erop vooruit.” 

Voor ons is het van belang om bedrijven met oog voor duurzaamheid te stimuleren bij ons te kopen.
Terug naar overzicht