Voorbeelden uit de praktijk

“Inspelen op marktvraag Staatsbosbeheer”

“Staatbosbeheer vroeg om ons Milieukeur-gecertificeerde boomkwekerijproducten”, zegt boomkweker Peter de Labie van P. de Labie en Zoon uit Zundert.

Peter de Labie runt het bedrijf samen met zijn broer en ze telen bos- en haagplantsoen en veren- en laanbomen. Het bedrijf van hun opa ging over op de ouders van Peter en zijn broer Charly en zij zijn nu de derde generatie aan het roer. P. de Labie en Zoon levert vooral aan overheden, maar ook aan tuincentra, hoveniersbedrijven en collega’s in de boomkwekerij.

Vraag naar gecertificeerde teelt
“Een grote klant van ons is Staatsbosbeheer”, vervolgt De Labie. “Binnen hun keten bestaat de vraag naar gecertificeerde inkoop van duurzamere boomkwekerijproducten en die vraag kwam ook bij ons terecht. Aan zo’n verzoek kun je eigenlijk niet anders dan gehoor geven en dus besloten we op te gaan voor het Milieukeur certificaat. Dat lukte, met uitzondering van twee percelen. “We gaan nog verder kijken hoe al onze producten gecertificeerd kunnen worden.” Voor De Labie had dat hiervoor weinig prioriteit. “De meerwaarde zag ik er niet echt van in. Dat komt door een eerder traject, toen we in de pilotgroep van Qualitree zaten. Toen hebben we veel moeite gedaan en dat heeft eigenlijk weinig tot niets opgeleverd. Wat dat betreft stonden wij niet heel erg te trappelen als het gaat om certificatie.”

Twee van de ongeveer twintig percelen kunnen nog niet Milieukeurgecertificeerd worden. “Daar staat gewas op dat de bodem niet helemaal bedekt, waardoor onkruid goed kan kiemen. Op die percelen zijn meerdere onkruidbestrijdingen noodzakelijk geweest. Vandaar de overschrijding per kilogram werkzame stof. Voor ons is het ondoenlijk om de klok terug te draaien en handmatig het onkruid te verwijderen. In de hoorzitting van het SMK College van Deskundigen zullen we dit probleem samen met collega’s die met dezelfde problemen zitten nog aankaarten.”
De kweker hoopt dat het Milieukeurcertificaat meerwaarde gaat opleveren: “Hoewel we wat sceptisch zijn, zou het natuurlijk heel mooi zijn wanneer Milieukeur een toename in orders en een meerprijs van het product met zich meebrengt.”

[Publicatie uit magazine SMK-Nieuws 67, december 2011]
 

Terug naar overzicht