Nieuws & Persberichten

BELEVING eerste duurzame bloemist in regio Soest

Bloemenspeciaalzaak BELEVING in Soest is de eerste gecertificeerde bloemist in de regio. Binnen één maand behaalden meesterbinders en bloemisten Herco en Diane van Loon eind december het certificaat van de Barometer Duurzame Bloemist.

Handig certificaat voor duurzaam inkopen

"Met het certificaat kunnen we meetellen in het duurzame inkoopbeleid van bedrijven, organisaties, instellingen", zegt eigenaar Herco van Loon trots. BELEVING is een hoogsegment winkel op Soest Zuid met bijzondere bloemen en planten van groot tot klein en richt zich voor een groot deel ook op de zakelijk markt.

Garantie op duurzaam

Het certificaat biedt de garantie dat de bloemisten duurzaam ondernemen en bloemen en planten met bijvoorbeeld het EKO-keurmerk en het MPS-A of Fairtrade Max Havelaar label inkopen.

Ook biedt de Barometer de garantie dat op jaarbasis een percentage ingekochte bloemen en planten duurzaam is. Voor de status zilver is dit gemiddeld 30 procent. "Het doel is dit binnen een jaar naar 50 procent te brengen oftewel het gouden certificaat te halen", zegt Van Loon. "Maar dan moet het aanbod bij de kweker en de groothandel wel groter worden. Niet alle kwekers vermelden dat zij duurzaam zijn, terwijl deze wel een keurmerk hebben behaald."

Het duo certificeerde in slechts één maand. "We waren al heel ver op het gebied van duurzaamheid. Met enkele kleine aanpassingen, zoals meer LED-verlichting en het gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen konden we het certificaat in ontvangst nemen."

Wel kocht BELEVING afgelopen zomer al meer biologische bloemen in. "Desondanks daar voor ons gevoel een pluktuinimago omheen hangt, zijn er echt tuinders op grotere schaal al veel verder met biologische kweek en zijn we heel tevreden over de kwaliteit", aldus Van Loon. "BELEVING doet daar geen concessies in; klanten hebben minimaal zeven dagen vaasgarantie."


Het bloemistencollectief FloraNL nam het administratieve deel uit handen. FloraNL is een landelijke organisatie die staat voor samenwerken, innovatie en duurzaamheid. In samenwerking met FloraNL biedt BELEVING een online systeem voor bestelgemak en online facturatie.

Met het certificaat kunnen we meetellen in het duurzame inkoopbeleid van bedrijven, organisaties, instellingen
Terug naar overzicht