Nieuws & Persberichten

Medisch Centrum Leeuwarden: Zorg voor patiënt én milieu

Als eerste Noordelijke ziekenhuis behaalde Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) het gouden certificaat op de Milieuthermometer Zorg. Ook in 2017 is het certificaat opnieuw toegekend. Daarmee is MCL een van de vier koplopers* in milieuvriendelijke zorg.

Het ziekenhuis werkt elke dag hard aan verbetering van zijn milieuprestaties. Duurzaamheidscoördinator Omayra Nooitgedagt: “We nemen veel energiebesparende maatregelen. Zo gebruiken we door het hele ziekenhuis uitsluitend ledverlichting. En we wekken onze eigen energie op, om er vervolgens via een warmte-koude-opslagsysteem heel efficiënt mee om te gaan. Daarnaast doen we ons best om zoveel mogelijk milieuvriendelijker producten in te kopen en we zijn recent aan de slag gegaan met een nieuw voedingsconcept. Daarmee willen we voedselverspilling voorkomen.”ZOEKEN NAAR NIEUWE MOGELIJKHEDEN
Bekijk het interview met Duurzaamheidscoördinator Omayra NooitgedagtIn oktober 2015 ondertekende MCL samen met 54 andere partijen de Green Deal: ‘Nederland op weg naar duurzame zorg’, een samenwerking tussen de overheid, zorgorganisaties en een groot aantal partijen die zich richten op verduurzaming in de gezondheidszorg. Dat past in het vooruitstrevende milieuzorgbeleid dat MCL voert. Nooitgedagt is blij met de hercertificering op het gouden niveau, dat in 2014 voor het eerst behaald werd. “Ik vind de Milieuthermometer Zorg een praktisch milieuzorgsysteem, met strenge maar duidelijke criteria. Het wordt steeds moeilijker om de lat weer wat hoger te leggen op het gebied van milieuzorg, maar we zoeken doorlopend naar nieuwe mogelijkheden.”

*Er zijn totaal 54 zorginstellingen gecertificeerd voor de Milieuthermometer Zorg, waarvan 4 Goud, 38 Zilver en 12 Brons.

Ik vind de Milieuthermometer Zorg een praktisch milieuzorgsysteem, met strenge maar duidelijke criteria
Terug naar overzicht