Nieuws & Persberichten

Duurzamer wassen van Doetinchem tot Dubai

Miljoenen liters zeepproducten gaan er jaarlijks de deur uit bij Spectro. Het familiebedrijf uit Oss maakt al meer dan 50 jaar professionele reinigingsmiddelen. “De tijd staat hier niet stil”, vertelt CEO Laurens Metternich. “Via onze eigen R&D-afdeling zijn we doorlopend in de weer met productontwikkeling en productverbetering.” Onlangs behaalde Spectro het EU Ecolabel voor het Ecodet Wasmiddel en Microvezelwasmiddel.

Toen de generatie van Laurens het bedrijf overnam, een paar jaar gelden, kozen zij een nieuwe koers. “Daarin staan duurzaamheid en innovatie centraal”, zo vertelt hij. “Met deze twee speerpunten zijn we het best voorbereid op de toekomst, zo schatten wij in. In de praktijk betekent het dat we bijvoorbeeld kritisch kijken naar ons energieverbruik, maar ook naar de herkomst van onze grondstoffen en de mogelijkheden tot verder concentreren van onze middelen.”

INTELLIGENT DOSEERSYSTEEM
“Nu zijn we dus zelf heel zuinig met energie en grondstoffen”, vervolgt Metternich, “maar we gaan inmiddels nog een stap verder. We gaan nu ook het gebruik van ons product beïnvloeden en dat doen we door middel van een doseersysteem. Daarom hebben we Ecodet Easy ontwikkeld. Hiermee bieden we hoog-geconcentreerde wasmiddelen in een intelligent doseersysteem, dat is verbonden met de wasmachine. Gebruikers doseren het wasmiddel met één druk op de knop, en meer of minder is niet mogelijk. Overdosering behoort dus tot het verleden. Daarnaast kun je er de verbruikte hoeveelheid wasmiddel mee bijhouden, zodat de organisatie inzicht heeft in het verbruik. Bovendien werkt het energieneutraal: er zit een accu in en een zonnecel, zodat het apparaat zichzelf oplaadt.”

EU ECOLABEL = ERKENNING
Met dit nieuwe product richt Spectro zich op semiprofessionele wasmachines. Metternich: “Denk aan kleinere zorginstellingen, horeca, sportclubs of schoonmaakbedrijven. Eigenlijk overal waar meer gewassen wordt dan thuis. We hebben het systeem zo eenvoudig mogelijk gemaakt, met een eenduidige kleurcodering voor de verschillende middelen. Op het systeem hebben we inmiddels octrooi, en voor de wasmiddelen wilden we certificering met het EU Ecolabel. Voor ons betekent het EU Ecolabel namelijk een stuk erkenning. En het certificaat wordt breed geaccepteerd in aanbestedingsprocedures van overheden en andere organisaties. Dus ook klanten vragen er steeds vaker om.”

LEKKER GEURTJE
De certificering van de twee wasmiddelen verliep betrekkelijk soepel, vindt Metternich. “Het scheelde wel dat we al eerder een flink aantal van onze andere producten hebben laten certificeren met EU Ecolabel. Dan weet je wel zo ongeveer wat er van je gevraagd wordt. Bijzonder in dit geval was dat we werken met een superconcentraat, waarbij het grootste probleem was om het product een lekker geurtje te geven dat goed in de textielvezel blijft hangen én aan de eisen van het EU Ecolabel voldoet. Daar moest onze parfumleverancier wel even aan werken. Het is gelukt, en per 1 januari ontvingen wij het certificaat voor deze Ecodet wasmiddelen.”

GROEIMARKT IN VAE
CEO Laurens Metternich van SpectroMetternich heeft hoge verwachtingen van het product. “Het gaat steeds meer heel Europa door, en zelfs daarbuiten. Een groeimarkt voor ons is onder andere de Verenigde Arabische Emiraten, vooral Dubai. Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar ook daar bestaat wel degelijk interesse voor duurzame producten. En voor hen telt het EU Ecolabel als betrouwbaar bewijs dat het een duurzamer en kwalitatief goed product is. Ik heb dat zelf ervaren toen ik er op een beurs stond, en was er aangenaam door verrast.”

Zelfs in de Verenigde Arabische Emiraten telt het EU Ecolabel als bewijs van betrouwbaarheid en duurzaamheid
Terug naar overzicht