Nieuws & Persberichten

Dit jaar zijn ze er weer: kerstbomen met het keurmerk On the way to PlanetProof!

Boomkweker Kees LeuneDit jaar zijn ze er weer: Kerstbomen met het keurmerk On the way to PlanetProof (het oude Milieukeur)! Boomkweker Kees Leune uit het Zuid-Hollandse Hazerswoude levert ze. Hij heeft het certificaat voor vrijwel zijn totale areaal van 4 hectare aan bomen, waaronder ook Koreaanse zilversparren en Nordmannen.

Naast kerstbomen biedt Leune ook veel andere boomsoorten aan, waaronder diverse typen Buxus, Syringa, heesters, Prunus, (Laurier) Taxus en coniferen. ‘We kiezen bewust voor een gemengde teelt’, zegt Leune. ‘Daarom blijft onze kerstbomenproductie relatief beperkt. We hebben Abies Normanniana en Abies Koreana in ons assortiment.’ Leune levert zijn producten vooral aan tuincentra, groothandel en aan diverse beurzen. Maar ook particulieren kunnen bij hem terecht.

BREDE BENADERING
De boomkwekerij is een paar jaar geleden overgestapt naar duurzamer werkmethoden. ‘Maar ik had deze nog nooit door een onafhankelijke auditeur laten vastleggen’, zegt Leune. ‘Toen een paar grotere klanten, waaronder de gemeente Alphen aan den Rijn, daar toch om vroegen, besloot ik werk te maken van de PlanetProof certificering.’

DUURZAMERE KERSTBOMEN
Boomkwekerij Leune schakelde drie jaar geleden volledig over van kunstmest naar bemesting met organische meststoffen en steenmeel. Als steenmeel verweert dan komen er waardevolle sporenelementen voor de planten beschikbaar, waardoor de planten rustiger groeien en minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen. Ook reduceerde de teler het spuiten met chemische middelen de afgelopen jaren tot een minimum. Om ziektes en plagen te bestrijden, zet de boomteler het liefst biologische vijanden in.

‘En soms doe ik niks, dan laat ik de natuur gewoon haar gang gaan’, zegt hij. ‘Zo constateerde ik enkele maanden geleden luis op een deel van de kerstbomen. Ik ga niet spuiten, dacht ik, maar kijk het eerst even aan. Binnen no time hadden zich talloze lieveheersbeestjes rond de bomen verzameld. Inmiddels zijn de luizen verdwenen en de bomen uitgegroeid tot gezonde, duurzamere kerstbomen.’

Terug naar overzicht