Nieuws & Persberichten

Lonka behaalde zilveren certificaat Barometer Duurzame Bakkerij en Zoetwaren. “Zacht zit gewoon in ons”

Erwin van Ramshorst, inkoopmanager en voorzitter van het MVO-team van LonkaLonka behaalde onlangs als eerste snoepfabrikant van Nederland het zilveren certificaat van de Barometer Duurzame Bakkerij en Zoetwaren.

Het bedrijf liet zich bij de keuze om op te gaan voor het keurmerk niet leiden door vraag uit de markt. Maar vooral door ‘de wil om het goede te doen’. “We willen graag koploper zijn op dit gebied”, zegt Erwin van Ramshorst, inkoopmanager en voorzitter van het MVO-team van Lonka.

“Wij willen een bedrijf zijn met duurzamere werkmethodes, dat netjes omgaat met het milieu en de wereld om ons heen en dat niet doet vanuit commerciële overwegingen. Eigenlijk zijn wij gewoon softies natuurlijk”, lacht Erwin van Ramshorst. “Zacht zit gewoon in ons”. Dat is ook de slogan waarmee het bedrijf zich profileert. Lonka brengt zachte lekkernijen op de markt, zoals fudge, soft nougat en sinas snippers. Het bedrijf uit Roosendaal heeft 125 medewerkers in dienst en produceert maar liefst 1,3 miljard snoepjes per jaar. Lonka doet zaken met diverse toeleveranciers over de hele wereld. In Nederland levert Lonka haar producten aan diverse grote supermarkten.”

Van Ramshorst: “Al vele jaren voeren wij een actief MVO beleid. Dat betekent bijvoorbeeld dat wij gebruik maken van duurzamer geproduceerde cacao en palmolie. Dus kopen we UTZ gecertificeerde cacao in en RSPO palmolie. Ook zijn we zuinig met water- en energieverbruik en scheiden we sinds jaar en dag ons afval.”

Eerste in de branche
Lonka deed dus al veel op het gebied van duurzamer werken, maar wilde weleens weten hoe ze er nu precies voorstaat op dit gebied. “Via onze branchevereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ) kwamen we uit bij SMK”, vertelt van Ramshorst. “Aangezien we de eerste zijn in onze branche die wilde opgaan voor de Barometer Duurzame Bakkerij & Zoetwaren, is onze audit als een pilottraject uitgevoerd, waarbij er voor een aantal criteria van het certificatieschema nadere uitleg nodig was. Daarvoor hebben we tijdens het traject heel nauw samengewerkt met VBZ en SMK. “We wilden heel goed weten wat er nu precies van ons werd verwacht, we hadden ook nog geen collega’s waar we een voorbeeld aan konden nemen. We zijn overigens heel goed begeleid tijdens dat traject.”

Stakeholdersanalyse en toeleveranciers
Het lastigste onderdeel voor Lonka vormde de stakeholdersanalyse. Daarvoor moet je nauwkeurig beschrijven wie een belang heeft bij besluiten of activiteiten van Lonka. “Individuele stakeholders zijn gecategoriseerd en we hebben met behulp van een Macht/Interesse matrix bepaald wat de macht is van de stakeholder om onderwerpen te beïnvloeden en wat de interesse is van de stakeholder voor deze onderwerpen”.
“Onze eerste wezenlijke toeleveranciers waren al geselecteerd op het feit dat zij op de juiste manier zaken doen (geen kinderarbeid, dwangarbeid en bijvoorbeeld corruptie). Maar dit moet wel formeel aangetoond worden middels verklaringen of een code of conduct. Maar uiteindelijk hebben we het allemaal zwart-op-wit gekregen en werkten onze zakelijke partners, heel goed mee.”
Van Ramshorst verwacht niet dat Lonka met dit certificaat direct veel nieuwe klanten aantrekt of markten kan aanboren. “Maar dat was ook niet onze opzet”, zegt de inkoopmanager. “Wel werkt het andersom, daarvan ben ik overtuigd. Als we niet meegaan met het verduurzamen van de keten, gaan we het op de langere termijn moeilijk krijgen. Die ontwikkeling is niet meer terug te draaien. Het is als een trein die maar één kant op rijdt. Het is niet de vraag óf je instapt, maar wanneer.”

Verduurzamen van de keten is als een trein die maar één kant op rijdt. Het is niet de vraag óf je instapt, maar wanneer
Terug naar overzicht